Waterbehandeling en management


In het marktsegment waterbehandeling zijn pompsturingen en monitoring waar Hiflex van grote toegevoegde waarde kan zijn.

Voor de aansturing van pompen hebben zowel Invertek als Hitachi een specifieke frequentieregelaar ontwikkeld met de volgende kernpunten:

  • Energiebesparing
  • Pomp optimalisatie
  • Droogloop- en verstoppingsbeveiliging
  • Besparing op onderhoudskosten
  • Ondersteuning voor PM (permanent magneet) motoren
  • Intelligente cascade sturing (t.b.v. energiebesparing en redundantie)

De Merkes Permanent Magneet motoren in de rendementsklasse IE4 zijn zeer geschikt om te combineren met de door Hiflex te leveren frequentieregelaars.  

branches-waterbehandeling-invertek-hvac branches-waterbehandeling-invertek-hvac-2 branches-waterbehandeling-pompstation

Naast de behoefte om lokaal te kunnen sturen en monitoren is de vraag om dit op afstand te kunnen doen aan de orde van de dag.
Na uitvoerige studies hebben een aantal Nederlandsche waterschappen gekozen voor de toepassing van de Exor bedienpanelen, omdat deze de mogelijkheid biedt om het lokale HMI paneel via internet op afstand te kunnen benaderen om het proces te sturen en te monitoren. Een ander sterk punt van de Exor bedienpanelen is dat zij een grote hoeveelheid communicatiedrivers ondersteunen, waardoor implementatie op bestaande installaties tot de mogelijkheden behoort.

Vermijding van hamerslag

D.m.v. de toepassing van softstarters op pompinstallaties in hogere gebouwen wordt vaak de hinderlijke hamerslag in de leidingen voorkomen.

Cascade aansturing van pompsystemen

Ook door intelligente cascade aansturing van pompsystemen kan energie worden bespaard en  tevens de voortgang van het pompproces worden gegarandeerd. Door een intelligente aansturing van de diverse pompen wordt de levensduur van de pompen verlengd. Sommige regelaars zijn voorzien van een “auto clean” functie zodat vervuiling en verstopping van pompen wordt voorkomen.

branches-waterbehandeling-exor-bedienpanelen branches-waterbehandeling-exor-jmobile

Voor een overkoepelend monitoring en bedieningssysteem biedt Hiflex Reliance Scada. Hiermee kunnen de gewenste procesdata gemonitord en gelogd worden en waar nodig kunnen de diverse sturingen verricht worden. Ook de levering van de IPC’s kan door Hiflex worden verzorgd. Hiervoor bieden wij de merken ads-tec en Exor.

branches-waterbehandeling-Reliance-scada branches-waterbehandeling-Reliance-scada_1 branches-waterbehandeling-Reliance-scada_2

Voor de daadwerkelijke aansturing van een complete zuiveringsinstallatie biedt Hiflex de Hitachi plc’s met het platform Codesys V3 EHV+. De EHV+ biedt de mogelijkheid om het automatiseringsvraagstuk structureel en modulair aan te pakken, waarbij diverse EHV+ plc’s een datanetwerk vormen.

branches-waterbehandeling-hitachi-plc_ehv+ branches-waterbehandeling-hitachi-plc_ehv+_1

Onze producten t.b.v. waterbehandeling en watermanagement:

Invertek frequentieregelaars HVAC-ECO

Hitachi frequentieregelaars SJ700B

Mitsubishi frequentieregelaars F

Hitachi PLC EHV+

Reliance Scada software

Exor bedienpanelen

Solcon Softstarters

Ads-tec IPC’s